Edwards Stadsontwerp

Sporen rond Utrecht

Locatie Nederland
Type project netwerkanalyse
Opdrachtgever Provincie Noord-Brabant
Jaar 2016

We analyseren het railnetwerk van de Nederlandse Spoorwegen. Zoals het hoort doen we dat niet alleen op de waarde als vervoersnetwerk, maar juist inzoomend op de intrinsieke waarde als belangrijk fundament van de Nederlandse economie.

De cruciale drager van 'natuurlijke beweging' in ons spoornet is duidelijk zichtbaar niet de lijn Amsterdam-Schiphol-Leiden-Den Haag-Rotterdam, maar de lijn Amsterdam-Utrecht-Den Bosch-Eindhoven: de railpendant van de almaar aan belang winnende A2-corridor.
Qua economisch potentieel in het binnenlandse netwerk scoort Utrecht - uiteraard - het hoogst, met Amsterdam, Amersfoort, Arnhem, Den Bosch en misschien nog Rotterdam als een krans van uitlopers daaromheen.

Pas als ook internationale rail- en luchtvaart- verbindingen worden meegenomen komt Amsterdam als de top van Nederland bovendrijven.

Eindhoven, de hoofdstad van het zuiden, is duidelijk gebaat bij betere verbindingen richting Venlo-Düsseldorf en richting Antwerpen-Brussel. Dan kan het de draaischijf worden tussen Ruhrgebied, Randstad en Vlaamse Ruit.