Edwards Stadsontwerp

Poort van Waterland

Locatie Buikslotermeerdijk, Amsterdam-Noord
Type project Stedebouwkundige studie
Opdrachtgever Poort van Waterland BV
In samenwerking met Hollands Zicht
Jaar 2008

Een pleisterplaats voor bezoekers van Waterland, op de grens van stad en land. De Poort van Waterland maakt het mogelijk bestaande recreatieve potenties beter te benutten, de economische positie van lokale boeren te verstevigen en Waterland als behoudens- waardig landschap levensvatbaar te maken.

Niemand zit te wachten op verstedelijking van het open landschap. De gekozen locatie biedt daarom uitzicht op Waterland, maar ligt daar landschappelijk gezien net buiten. De uitstraling is bovendien die van een ingetogen agrarische nederzetting, laaggelegen achter de dijk. Eén gebouw en de molen staan zelfbewust op het niveau van de dijk, wenkend naar de horizon. Het project is door architectenbureau Hollands Zicht tot een prachtig bouwplan uitgewerkt.

De Gemeente Amsterdam bood echter ter elfder ure een alternatieve locatie aan. Het plan is nu door ons aangepast op die nieuwe locatie. De ambities blijven echter ongewijzigd. Binnenkort meer info over het gewijzigde plan, dat gedurende 2014 in uitvoering gaat.