Edwards Stadsontwerp

Fietsen door Drenthe

Locatie Provincie Drenthe
Type project space syntax-onderzoek en data-analyse
Opdrachtgever Provincie Drenthe
Jaar 2018

De provincie Drenthe heeft de ambitie om dé fietsprovincie van Nederland te worden. Met drie nationale parken en een fraai en afwisselend landschap is Drenthe daar in principe ook zeer geschikt voor. Maar hoeveel wordt er nu echt gefietst? Er is diverse fietsdata beschikbaar, maar aan elke databron kleven mitsen en maren.

Want de Fietstelweek telt nauwelijks deelnemers op het Drentse platteland. Bij Strava zijn lange-afstandsfietsers oververtegenwoordigd. De eigen tellingen van de provincie zijn kwalitatief het best, maar beperken zich noodgedwongen tot 130 telpunten - op een grondgebied van meer dan 2500 vierkante kilometer.

In opdracht van de provincie analyseerden we daarom met onze space syntax-methode het fietsnetwerk. We begonnen met de relevante kaartlagen uit Openstreetmap. We schoonden deze op om ze bruikbaar te maken voor onze space syntax-software. De resultaten van die netwerkanalyse koppelden we aan de provinciale tellingen.
We vonden zo een berekeningswijze die correlleert met de tellingen op de 130 telpunten. Met een betrouwbaarheid van om en nabij de 60%. Niet perfect, wel goed bruikbaar en beter dan met andere beschikbare methodes.
Vervolgens konden we zo de verwachte fietsintensiteiten op het volledige netwerk van 200.000 wegsegmenten visualiseren. Ook lieten we indicatief zien dat de opkomst van de elektrische fiets op termijn veranderingen in fietspatronen gaat opleveren. In de stad, op het platteland, maar met name in de periferie van de steden: Meer fietsers, die langere afstanden afleggen, maar geconcentreerd op minder routes.

In een aanvullende opdracht bekeken we de geplande fietssnelweg Assen-Groningen en kwamen met enkele praktische aanbevelingen voor de aansluitingen op het bestaande netwerk.