Edwards Stadsontwerp

Entrepothaven

Locatie Oostelijk Havengebied, Amsterdam
Type project Stedenbouwkundig Plan
Programma 4-sterren hotel met 245 kamers en 85 serviced apartments, 7.000 m2 bedrijfsruimte en twee jachthavens met 380 ligplaatsen
Opdrachtgever Stadsdeel Amsterdam-Oost
In samenwerking met Elberfeld
Mulderblauw
Jaar 2003-2005, oplevering 2019

Stedebouwkundig Plan voor een 36 meter hoog iconisch hotelcomplex, een bedrijfsgebouw, twee jachthavens plus de omringende openbare ruimte, in het Amsterdamse Oostelijk Havengebied.

De locatie is er één van scherpe contrasten: Tussen een rijke en een arme woonbuurt, tussen woongebied en werkgebied, tussen dichte bebouwing en een immens en leeg havenbekken. In een dergelijke situatie is een krachtig gebaar op zijn plaats: Het nieuwe Kopgebouw vormt de missing link in de reeks bestaande hoge gebouwen en vormt vanaf de A10, vanuit de buurten en vanaf het water gezien een duidelijk landmark. Belangrijker nog: Het maakt van een lokatie een aantrekkelijke stedelijke verblijfsplek. Oók voor de buurt.

In een aansluitende meervoudige opdracht werd voor het Kopgebouw gekozen voor de uitwerking van architect Mulderblauw. De bouw is inmiddels gestart, en de beide jachthavens reeds in gebruik.